Staatssecretaris Sander Dekker wil van de publieke omroep een goede verklaring horen voor de kosten van het Koningslied. Dat zei hij zaterdag op Den Haag FM.

“Ik vind het in ieder geval heel veel geld”, reageerde Dekker op de kosten die 550 duizend euro bleken te bedragen.

Conclusies wil hij nog niet trekken. “Ik kan heel moeilijk een inschatting maken van wat zoiets nou kost. Misschien is er een hele goede verklaring voor. Ik vind wel dat de omroep een goed verhaal moet hebben van waar dat aan uit gegeven is.”

Er werd onder meer 400.000 euro uitgegeven aan de huur van de studio, het maken van de videoclip, een app, het opzetten van de liveverbinding, de aankleding en andere activiteiten voor het optreden in en om Ahoy in Rotterdam destijds.

De 51 artiesten die aan het liedje meewerkten kregen in ieder geval geen geld, omdat zij het deden voor het goede doel Oranjefonds. Componist John Ewbank liet tegenover De Telegraaf weten dat hij niet wist waar al het geld aan is besteed. “Ik heb ook geen factuur gestuurd voor mijn werk of het gebruikt van de studio.”

Kritiek op Koningslied

Na de presentatie van het Koningslied was er veel kritiek op de tekst, die was samengesteld op basis van inzendingen van het Nederlandse publiek. Het verdween al snel van YouTube nadat veel mensen de knop ‘melding misbruik’ hadden aangeklikt. Columniste Sylvia Witteman lanceerde een petitie tegen het nummer. (Lees hier de volledige tekst van het Koningslied.)

Het Nationaal Comité Inhuldiging bleef echter vasthouden aan het lied. Op 30 april 2013, vlak voor het begin van de Koningsvaart op het IJ in Amsterdam, luisterde het koningspaar samen met zijn drie dochtertjes via een live verbinding met Ahoy naar het nummer.